Głównym celem kółka jest zainteresowanie uczniów kulinariami jako umiejętności pożytecznej, wykorzystywanej w życiu codziennym. Jak również jako formy spędzania czasu wolnego, mogącej rozwinąć się w interesujące hobby.
Cele ogólne kółka:
wdrażanie do stosowania się do zasad higieny osobistej podczas przyrządzania i spożywania dań;
opanowanie przez dziecko prostych sprawności motorycznych- manualnych jak np. własnoręczne nalewanie wody do naczynia, trzymanie sztućców, obieranie warzyw, krojenie, tarcie, szatkowanie, miksowanie produktów, smarowanie, wałkowanie, rozdrabnianie, wykrawanie, mieszanie składników
kształtowanie nawyków zdrowego odżywiania się;
nauka estetycznego i prawidłowego nakrywania stołu, dekorowania;
kulturalne spożywanie posiłków - savoir-vivre;
eksperymentowanie czyli tworzenie własnych przepisów;
wartości odżywcze warzyw, owoców, znaczenie mleka, przetworów i ich wartości odżywczych dla młodego organizmu;
nabywanie umiejętności korzystania z przepisów kulinarnych;
samodzielne przygotowywanie listy zakupów;
nabywanie umiejętności pieczenia prostych ciast, przyrządzania deserów, sałatek i surówek;
rozwijanie umiejętności wzajemnej współpracy i wzajemnej pomocy.